Eerste 4 lessen gratis

Spieren verbranden vet.

door Bram Van Troos 22 januari, 2019

Spieren verbranden vet.

Wat je misschien nog net wist is dat sterkere spieren ervoor zorgen dat je vetverbranding gevoelig stijgt. Dit is dan ook de reden waarom mannen veel makkelijker afslanken dan vrouwen: mannen hebben meer spiermassa en dus ook een hogere verbranding.

 

Spieren zijn een ware vetverbrander

5 kilogram meer spiermassa vertaalt zich in een extra verbruik van 400 kcal per dag in rust. Dit is het equivalent van een uur wandelen aan 5 km/u als je 90 kg weegt; als je 50 kg weegt dan verbrand je hier 211 kcal mee en moet je dus bijna 2 uur wandelen.

Een ongetraind persoon verbruikt hoofdzakelijk koolhydraten ( glucose) of koolhydraten die opgeslagen zijn in de spieren (glycogeen). Er wordt zo goed als geen vet verbrand. Vergelijk het met de benzinetank van een wagen; de vetreserves komen overeen met het gedeelte dat verbruikt wordt als het lichtje begint te branden dat je moet gaan tanken.

Door spieren te kweken gaat je metabolisme omhoog want je spieren zijn je enige vetverbranders. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer vet je zal verbranden.
De reden waarom mannen makkelijker afvallen dan vrouwen, is omdat ze meer spiermassa hebben.

Slanker op latere leeftijd

Vanaf 30-35 jaar verdikt de Belg/Westerling 1kg per jaar. Dit valt de eerste 10 jaar niet zo erg op. Na 15 jaar is men als snel 15 kg verdikt.

Hoe komt dit? Als we ouder worden dan verliezen we spiermassa. Ondertussen weet je al dat je metabolisme bepaald wordt door je spiermassa.

Door een inactief of sedentair leven neemt de spiermassa al heel snel af. Men wordt al op jonge leeftijd’ vals slank’. Dit is een situatie waarbij men een slank figuur heeft maar een hoog vetpercentage. In een mum van tijd kan je dan te kampen krijgen met overgewicht.

In principe zou men meer moeten bewegen als men ouder wordt omdat het metabolisme vertraagt. Dit is heel moeilijk toe te passen; vooral omdat men meer van het goede leven begint te genieten als men ouder wordt.

Geef toe: je gaat nu toch veel meer op restaurant dan 20 jaar geleden?

Is het je ook nog niet opgevallen dat je jaren aan een stuk kon eten wat je wou?

Nu merk je dat de extra kilo’s bijlange niet zo makkelijk verdwijnen. Vroeger volstond een week opletten om de extra kilootje eraf te krijgen; nu niet meer.

Wel, de oorzaak is het verlies van spiermassa.

Ik vergelijk spieren opbouwen regelmatig met het aanleggen van een tuin.

In het begin is dit keihard werken. Eens de tuin eindelijk aangelegd is, kan je hem makkelijk onderhouden. Doe je dit niet, dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

Een lichaam is net hetzelfde. Als je nu je spieren terug opbouwt dan zal je mits regelmatig oefenen een veel hoger metabolisme hebben dan je leeftijdsgenoten.

Uiteraard is het belangrijk om met mate te eten. Mensen beseffen echter niet hoe snel men verdikt  (zelfs met gezonde voeding) als je onvoldoende spiermassa hebt.

Verlies van spiermassa vertaalt zich dus in een lager metabolisme. Door die extra spieren hoef je geen honger te lijden om slank te blijven.

Wil jij graag terug fit, sterk en gezond worden zodat je terug van het leven kan genieten?

Dan is het tijd om de koe bij de horens te vatten en actie te ondernemen!

Ik heb enkele gerichte vragen voor jou om meer te weten te komen hoe het staat met jouw fysieke conditie.

 
Bram Van Troos
Bram Van Troos

AuteurOok in Blog

Het geheim van succesvolle gewichtscontrole deel 1
Het geheim van succesvolle gewichtscontrole deel 1

door Bram Van Troos 03 januari, 2020

Lees verder

Rust roest en overdaad schaadt
Rust roest en overdaad schaadt

door Bram Van Troos 02 december, 2019

Lees verder

Vieillir Musclé
Vieillir Musclé

door Bram Van Troos 06 november, 2019

Lees verder